Новини

 • 27.11.2021
  ТВ ЕВРОПА: "КАКВО ЩЕ ВКЛЮЧВАТ ТАЗГОДИШНИТЕ ДНИ НА ПСИХОАНАЛИЗАТА В БОЛНИЦАТА?"
  Всички Повече
 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече

За офис хистероскопията (оперативна и диагностична)

Офис хистероскопията е минимално инвазивна процедура, при която в амбулаторни условия и без анестезия, чрез миникамера се оглежда гениталния тракт на жената - влагалище, маточна шийка, цервикален канал, маточна кухина, включително може да се установи и проходимост на тръбите.

Освен диагностичен, методът се полза за хирургични интервенции като премахването на полипи, миоми, при аденомиоза, за биопсия при находки на злокачествени формации в маточната кухина.

Малко исторически факти

Развитието на офис хистероскопията започва през 1980 година със създаването на първия инструмент за тази цел, който се е използвал само за оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп.

През 1997г. година методът се усъвършенства чрез създаването на инструмента, който служи не са само за оглед, но и за хирургични процедури. Първият специалист, който обединява двете процедури See and treat („виждам“ и „оперирам“), е д-р Стефано Бетоки от Италия.

В този смисъл процедурата е започнала да се налага още преди 20 години, основно за малки хирургични процедури, свързани с отстраняването на полипи, малки миоми или при наличи на септум.

В последните 10 години бяха създадени и добавени много нови инструменти, включително и медицински лазер, които позволяват извършване на изключително голям спектър от процедури.

На практика с инструментите, които вече са създадени и съществуват, офис хистероскопията може
да реши всички патологии в маточната кухина.

Какво представлява процедурата?

Както показва името на офис хистероскопията, тази процедура се извършва в кабинета на лекаря, без упойка, без необходимост от специална предварителна подготовка и без болничен престой.

В зависимост от това дали офис хистероскопията е диагностична или оперативна процедурата трае от 10 до 20 минути. С помощта на оптичен уред с диаметър едва 3 - 4 мм се навлиза през влагалището и се прави оглед на целия генитален тракт на жената.

Тази миниинвазивна методика позволява бързо и точно да бъдат диагностицирани състояния, за които ултразвукът или гинекологичният преглед не мога да бъдат достатъчно информативни: откриват се и се премахват малки полипи, фини сраствания, дефекти на маточната кухина, задържани плодни части след аборт, ендометриозни огнища, взима се биопсия при съмнения за ракови образувания и др.

Без упойка

Офис хистероскопията не налага анестезия, тъй като диаметърът на инструментите, с които се работи, е около 3-4 мм., т.е. колкото инструмент за поставяне на маточна спирала. Техниката на оператора при тази процедура също е от съществено значение за намаляване на болковия синдром.

Повечето пациентки описват усещането си по време на процедурата като менструално неразположение, което бързо отшумява след края на манипулацията.

В много редки случаи може да се прибегне до цервикален блок (обезболяване не маточната шийка).

Понякога при проходими тръби може да има гадене, причинено от течността, която попада в коремната кухина по време на манипулацията.

Кога се препоръчва?

Офис хистероскопията е повече или по-малко хирургична процедура и към нея се пристъпва при наличието на конкретни оплаквания като:

 • Съмнения за сраствания или при т.нар. Ашерман синдром
 • Неправилни маточни кръвотечения, особено при жени в менопауза
 • След неуспешни опити ин витро
 • Промяна в цикъла след аборт
 • При загубена контрацептивна спирала и др.
 • Неясна болка по време на цикъл (дисменорея)

Противопоказания:

 • Наличие на възпаление
 • Бременност
 • Доказани злокачествени образувания

Кога се извършва?

Обикновено офис хистероскопиите се извършват в първите чисти дни на месечния цикъл, тогава, когато лигавицата на матката все още не е нараснала.

Нашите препоръки преди процедурата

Желателно е да сте отпочинали, спокойни, да сте се нахранили.

При нисък праг на болка може да вземете обезболяващи преди началото на манипулацията.

По време на офис хистероскопията наблюдава процеса заедно с лекаря. Вие контролирате ситуацията и при наличие на болка или дискомфорт манипулацията може да се прекрати.

Нашите препоръки след процедурата

Възможно е след процедурата да имате леко кървене или зацапване, което отминава за 2-3 дни. Може да възстановите сексуалните си контакти, след като кървенето спре.

Контролен преглед след процедурата не е необходим. По преценка на лекаря може да ви бъде препоръчан преглед след 10-15 дни.

Предимства на офис хистероскопията

 • Без болничен престой.
 • Без предварителна подготовка.
 • Извършва се с активното участие на пациента
 • Без анестезия
   Страници:
  1. 1
Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: