Новини

 • 20.11.2017
  Д-р Ангел Радев пред Zdrave.to: Мит е, че разширените вени се лекуват само с операция
  Всички Повече
 • 17.11.2017
  Интервю на д-р Димитър Цветков за в-к Телеграф: "Мини камера хваща скрити болести"
  Всички Повече
 • 15.11.2017
  "Дни на Донорството" 2017. Ще сътворим вълшебство
  Всички Повече
 • 10.11.2017
  40 години от зачеването на първото бебе ин витро в света
  Всички Повече
 • 31.10.2017
  Възможност за консултация със специалист Детски ортопед
  Всички Повече

Консултация с диетолог в болница Надежда

Всяка сряда от 14:00 до 19:30 ч.в МБАЛ "Надежда" ще консултира проф. д-р Стефка Петрова - един от водещите специалисти по Хранене и диететика. Проф. д-р Стефка Петрова ще е на разположение на пациенти от различни възрастови групи – деца и възрастни, по всички здравни проблеми, които могат да бъдат повлияни от подобряване на храненето, елиминиране на хранителните дефицити и подходящо намаляване или увеличаване на телесното тегло.

Вижте още »

Причини за развитие на рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка не е наследствено, а злокачествено заболяване. За съжаление, в нашата страна, както и в световен мащаб, това заболяване е второто по значимост и причина за смърт сред жените след рака на млечната жлеза. По последни данни за България при население от 3,2 милиона жени на възраст от 15 и повече години, всяка година се диагностицират 1 254 жени с карцином на шийката на матката, като 437 от тях умират от това заболяване. През последните години броят на заболелите трайно нараства, а най-засегнати са жените между 30- и 45-годишна възраст.

Причинява се от някои типове човешки папилома вирус / HPV /, който се предава по полов път или при контакт кожа в кожа в гениталната област. Приблизително 70% от рака на маточната шийка се причиняват от тип 16 и 18 на HPV и в този смисъл те са най-опасните. Останалите високорискови онкогенни типове са: 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66. Чрез сексуален контакт обикновено се предават по няколко вида, но повечето от тях са нискорискови и не причиняват рак на маточната шийка. В повечето случаи имунната система елиминира вируса и се справя с инфекцията. При някои жени обаче инфекцията хронифицира и се проявява болестотворния ефект на вируса. Началният етап на заболяването се развива без симптоми, като този период се нарича предраков или дисплазия. Той е характерен с това, че клетките на маточната шийка се променят и от типични те се превръщат в атипични туморни клетки, с белези на много бърз и неконтролиран растеж.

Фактори, които могат до доведат до това заболяване

Човешкият папилома вирус е основната причина за появата на заболяването.Заразяването е предимно по полов път. Презервативът не предпазва напълно от заразяване с човешкия папиломен вирус, тъй като вирусът не се намира само в мъжката уретра или във влагалищната лигавица, а и по кожата около гениталиите на двата пола. Всяка сексуално активна жена е изложена на риск. Всеки следващ партньор повишава риска от заразяване с НРV с 15%, т.е. при двама партньори той е 30 %, при 7 и повече партньори – 100%. Следователно честата смяна на половите партньори и ранното започване на сексуалния живот се явяват рискови фактори.

Тютюнопушенето също се счита за рисков фактор, тъй като отслабва противотуморния имунитет и може да стане предпоставка за развитието на заболяването.

Симптоми, за които жените могат да следят, за да се предпазят от това заболяване

Първите симптоми на това заболяване се проявяват много късно, т.е. „ първите” симптоми са късни симптоми. Те включват кървене по време на полов контакт, влагалищен секрет с примеси на кръв, неправилно кървене /кървене извън менструалното / и наличие на болка и тежест в малкия таз.

Поради тази причина, профилактиката е от изключително голямо значение в борбата с рака на маточната шийка. Ние се стремим да открием заболяването в най-началните му фази, т.е. в предракова фаза или началната фаза на рак, когато заболяването е напълно лечимо.

В тази връзка трябва да споменем, че всяка жена, която е започнала да води полов живот, задължително подлежи на цитологичен контрол веднъж в годината. Това се прави именно с цел профилактика, ранно откриване, диагностициране и съответно – излекуване на заболяването.

Какво представлява апаратът „Лувива“ и каква е неговата роля в превенцията на рака на маточната шийка?

Досега стандартните методи, с които разполагахме, бяха цитонамазката и колпоскопията. Хубавата новина е, че болница „Надежда“ вече разполага със съвременен апарат – „LuViva“, който има възможност да диагностицира предрака и рака на маточната шийка в много ранни фази. Доказано е, че чрез този апарат могат да се установят промени на ниво клетка, които се получават 2 години преди да се стигне до етапа, в който цитонамазката и колпоскопията могат да го направят. Тоест стози апарат могат да се диагностицират не измененията които виждаме, а тези, които не можем да видим.

Методът е неинвазивен. Използването му е безболезнено за пациентката и тя получава информация за състоянието си на момента в амбулаторни условия. В основата на изследването стои сканиране на маточната шийка, което трае 1 минута. Апаратът използва 2 метода от физиката – отражение и флуоресценция. Чрез отражението апаратът може да открие структурни промени в клетките, като промени в дебелината на епитела или промяна в размера на клетъчните ядра, както и увеличение на кръвния поток към засегнатите тъканите.

Вторият метод – флуоресценцията, има за цел да открие наличието на определени химични маркери в клетката, които също могат да покажат наличието на промени, свързани с канцерогенезата.Такива са триптофанът, флавините и колагенът в клетката.

Кои жени биха могли да се възползват от „LuViva“?

Всички жени на възраст от 16 или повече години,които водят полов живот, биха могли да се подложат на този метод на изследване. Като индикации за прилагане на методиката можем да посочим отклонение в данните на цитонамазката, позитивния тест за наличието на високорисков щам на човешкия папилома вирус, както и пациенти,които са с доказани предракови изменения.

Идеята на този апарат е, че ако до сега 80% от жените са били подлагани на допълнителни изследвания поради атипичен резултат от цитонамазката и в последствие се оказва че нямат проблем, сега с прилагането на този апарат процентът се свежда до 40%. Това означава, че на голям процент от жените се спестяват неинвазивните и инвазивните методи за диагностициране, защото се установява, че нямат нужда от тях. Т.е. използването на апарата се явява филтър, чрез който се отсяват жените, които нямат никакви проблеми от тези, които имат. „Лувива“ има възможност да улови и да диагностицира промени от 2-ра и 3-та степен предрак до инвазивен карцином на маточната шийка.

ЗАПИСВАНЕ НА ЧАС ЗА ПРЕГЛЕД

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: