Новини

 • 22.10.2021
  Д-р Георги Стаменов е номиниран за Любимец на България в категорията Медицината
  Всички Повече
 • 21.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Текстилна токсичност: Какво дебне в дрехите ви?
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Ранното диагностициране на рака на гърдата увеличава многократно шансовете за пълно излекуване
  Всички Повече

Какво е лапароскопия?

Ендоскопски диагностичен метод, чрез който се прави оглед отвътре на коремната кухина, през тънка няколко милиметра тръба (лапароскоп), поставена през малък разрез в областта на пъпа.
Това е процедура, която обикновено се използва от гинеколога, за да диагностицира и лекува редица заболявания и състояния.

Как се прави лапароскопия?

Лапароскопията се извършва под обща анестезия в операционна зала. През малък разрез (1 сантиметър) в областта на пъпа на пациента се въвежда тънка тръба, на върха на която е монтирана миниатюрна камера. За да могат да се видят вътрешните органи, се използва газ (въглероден двуокис), за разширяване на коремната кухина. Гинекологът следи своите действия на видео монитор благодарение на прикрепената камера.

За възможностите на лапароскопията

Чрез лапароскопията може да се направи прецизен оглед на черния дроб, апендикса, повърхността на червата, пикочния мехур, уретерите и вътрешните полови органи на пациентката.

В частност гинекологът-хирург има възможност да види матката, яйчниците, маточните тръби, дебелото черво и най-горната част от шийката. Тази техника позволява на лекаря да диагностицира много и различни важни заболявания. Ако е необходимо оперативно лечение, могат да бъдат направени още един или няколко по-малки разреза с размери само по 5 милиметра. През тези разрези с помощта на дълги инструменти (стерилни пластмасови торбички, разширители, лазери) тъканта вътре в корема в зависимост от случая може да бъде срязана, хваната, преместена или изгорена.

Гинекологът оперира с преместване на инструментите чрез "координация око-ръка", наблюдавайки видео монитора. За този вид хирургия се изисква солидна практика, защото тъканите се докосват само от разстояние чрез фините дълги инструменти.

Защо лапароскопия?

Гинеколозите използват лапароскопията, за да лекуват различни здравословни проблеми при жената.

Индикации за лапароскопия в гинекологията могат да са:

 • Тазова болка
 • Безплодие
 • Ендометриоза
 • Тубарни лигатури (превързване на тръбите)
 • Тубарна (извънматочна) бременност
 • Тазово възпаление
 • Пластика на фалопиевите (маточните) тръби
 • Премахване на сраствания от други операции или заболявания
 • Отстраняване на овариални кисти или на целия яйчник
 • Отстраняване на матката с/ без придатъците ѝ (яйчници и маточни тръби)
 • Оглед и отстраняване на тазови лимфни възли
 • Диагноза и оперативно лечение на някои аномалии на матката, унищожаване или премахване на маточни тумори (миоми)

Решение за лапароскопия

 • Решението за извършване на лапароскопия (срещу използване на нехирургическо лечение или на хирургия с по-голям разрез) е много индивидуално и изисква задълбочена консултация между пациентката и нейния лекар. Лапароскопията почти винаги е процедура на "нехоспитализиран" пациент, тоест пациентите се чувстват достатъчно добре, за да си отидат у дома още същия ден, часове след операцията. Някои процедури са по-усложнени и изискват нощен престой в болницата.
 • Лекарите трябва да помнят, че понякога пациентите имат различно впечатление за хирургическите процедури в сравнение с тях самите. Това изисква пълноценно изясняване и оценка на рисковете и ползите. Пациентите трябва да имат предвид, че могат да се получат усложнения по време на хирургическите процедури. Просто погледнато, винаги трябва да има баланс между потенциалните ползи при извършването на тази хирургическа интервенция и рисковете от възможните усложнения.

Усложнения

Въпреки че усложненията не са често срещани, лапароскопията си остава хирургическа манипулация.

Всички хирургически процедури носят риск от потенциални усложнения.

Някои от възможните усложнения при лапароскопията като нараняване на червата, засягане на кръвоносни съдове (съдове, скритите под кожата на корема), нараняване на пикочния мехур или уретерите, увреждане или одраскване на вътрешните полови органи, изискват допълнителни хирургически процедури за възстановяване.

Поради сложността на манипулациите или поради трудности при овладяването на възникнало усложнение по време на лапароскопия е възможно преминаването към по-сложна операция (чрез по-голям разрез на корема), наречена лапаротомия.

Лечението е много индивидуален процес! Преди да напусне болницата пациентката трябва да се чувства спокойна със съветите, които получава от медицинските сестри и своя лекар.

Ако след процедурата имате някои от следните симптоми, съобщете незабавно на Вашия лекар:

 • разширяваща се синина под разреза (това може да се дължи на съсирек (коагулум) или кръвоизлив под кожата)
 • повръщане, треска или раздуване на корема
 • силно вагинално кървене (зацапването е често срещано и обикновено безобидно)
 • засилваща се болка, въпреки успокоителните лекарства и силна, остра болка в хълбока (бъбрека), която може да се дължи на заплитане или нараняване на един от уретерите.

Затова оставането на пациентката за една нощ в болницата под стриктно наблюдение е задължително.

След лапароскопията

След лапароскопията и минимален болничен престой повечето пациенти се прибират вкъщи с рецепта за обезболяващи лекарства и съвети да избягват натоварвания за около една седмица.

Всеки пациент се възстановява различно. Много жени съобщават за болка в раменете, причинена от газа, използван за разширяване на корема. Някои забелязват болка на местата на разрезите, докато други усещат остра или тъпа и продължителна болка дълбоко в таза, поради дразнене на тъканите, които са били премествани, докосвани или рязани по време на операцията. Всички тези симптоми са нормални и могат да бъдат облекчени с подходяща употреба на обезболяващи лекарства, затоплена възглавница и почивка.

Повечето гинеколози препоръчват да се избягва шофиране, упражнения, секс и вдигане на тежко за 1-2 седмици.

Нека поговорим, преди да решим...

Както винаги, лечението е индивидуално и рядко съвършено недвусмислено. Важна част от информираното съгласие е дискусията между пациентката (и нейното семейство, ако тя пожелае), и лекаря относно рисковете и ползите за всяка от планираните процедури.

В резюме, лапароскопията е чудесен метод за извършване на гинекологична хирургия. Въпреки сложността на операцията повечето жени се възстановяват изключително бързо след нея.

Необходима е внимателна консултация с опитен гинеколог, който може да помогне на пациентката да прецени предимствата и недостатъците на лапароскопията, съпоставена с другите алтернативи, и да определи дали тя е препоръчителна или не за диагностика или лечение на съответното заболяване.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: