Новини

 • 08.12.2019
  МЛАДИТЕ НАДЕЖДИ НА БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 06.12.2019
  ЗАПОЧНАХА ДНИТЕ НА ДОНОРСТВОТО
  Всички Повече
 • 03.12.2019
  РАБОТЕН ГРАФИК НА БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" В ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ
  Всички Повече
 • 27.11.2019
  БЛАГОДАРСТВЕНО ПИСМО ОТ УЧЕНИЦИТЕ ОТ ПГ “П. К. ЯВОРОВ“ - ГР. ПЕТРИЧ
  Всички Повече
 • 20.11.2019
  ТРИ БЕЗПЛАТНИ ИН ВИТРО ПРОЦЕДУРИ С ДОНОРСКА ЯЙЦЕКЛЕТКА, ТРИ БЕЗПЛАТНИ ПАКЕТА „РАЖДАНЕ“ И ОЩЕ КОЛЕДНИ ЧУДЕСА В ...
  Всички Повече

Питай Надежда - епизод 10: Апарат LuViva

Болницата Надежда разполага с уникалния апарат LuViva, с който може да се диагностицира предрак и рак на маточната шийка в много ранни фази. Научете повече във видеото на NMedia.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Какво представлява хистероскопията:

Хистероскопията е оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп. Той може да бъде гъвкав инструмент с дебелината на молив или по-твърд, но доста по-тънък (3 мм в диаметър). Хистероскопията се прилага с диагностична цел или като хирургичен метод за лечение на определени състояния.

За какво е нужна хистероскопията?

Хистероскопията позволява на лекаря да разгледа в детайли вътрешността на матката. Хистероскопът се въвежда внимателно през вагината и шийката в матката, като операторът следи всяко свое действие на специални монитори.

По време на процедурата може да се вземе биопсия - малко парченце от тъканта за изследване.

Хистероскопията се използва за откриване на причината за симптоми като:

 • необичайно кръвотечение;
 • проблеми със забременяването и износване на плода;
 • други гинекологични заболявания;

Хистероскопията служи и за лекуване на определени състояния. Използвайки специални инструменти, които преминават през хистероскопа, чрез хистероскопията могат да бъдат отстранени:

 • полипи;
 • стари сраствания;
 • миоми на матката, които са в кухината й или под лигавицата.
 • септуми

Процедурата

Хистероскопията обикновено отнема около 20-30 минути. Когато тя е диагностична и не е планирано никакво манипулиране, може да бъде направена под местна упойка, с инжекция, поставена в шийката на матката.
В други случаи, ако е необходимо осъществяването на манипулации, хистероскопията се извършва под обща анастезия.

Това означава, че пациентката ще е под пълна упойка по време на процедурата и няма да усеща никаква болка.
В този случай се изисква да не приемате храна и течности около 6 часа преди анестезията.

След поставянето на упойката хистероскопът се въвежда през шийката в кухината на матката. Специалната камера, която е прикрепена към телескопа, позволява на лекаря да види ясно изображение на екрана. За да се вижда по-добре, кухината на матката се разтваря с газ или течност. След приключване на огледа и манипулациите, хистероскопът се изважда лесно и бързо.

При проведена от нас процедура имате възможност да получите на носител и запис на цялата манипулация. Заявка за това може да направите на Регистратура.

Хистероскопията най-често изисква само няколкочасов престой в болницата или пациентката прекарва при нас само нощта след процедурата.

Какво да очаквам след това?

Когато упойката престане да действа е възможно да чувствате коремна болка и да имате нужда от обезболяващи лекарства.

Повечето жени са в състояние да си отидат у дома след като премине действието на анестезията. След местна упойка пациентките обикновено са готови да си отидат вкъщи след кратка почивка в легнало положение.

Всяка жена, чиято процедура е изпълнена под обща упойка, се нуждае от по-дълга почивка и от приятел или роднина, който да я придружи до вкъщи и да остане с нея през следващите 24 часа.

Ако манипулацията изисква по-дълъг престой, ще останете в болницата за наблюдение от нашия екип.

Общата упойка може временно да засегне координацията и други умения, затова пациентките са съветвани да избягват шофиране, употреба на алкохол или подписване на важни документи през следващите 24 часа.

Когато сте си вкъщи, ако е необходимо, вземете обезболяващи лекарства както са Ви посъветвали от болницата. Важно е да си почивате през останалата част на деня. Някои пациентки се чувстват добре и могат да извършват обичайните си дейности още в деня след процедурата, други имат нужда от два или три дни възстановяване след това.

Много жени установяват, че техниятпърви менструален цикъл след процедурата е по-тежък или по-продължителен от обикновено и следващите няколко цикъла също са неправилни.

За да се избегне рискът на инфекция, тампони не бива да се използват поне в първия месец след хистероскопия.

В зависимост от извършваните манипулации лекарят ще Ви посъветва да избягвате сексуалните контакти от една до три седмици след процедурата.

Решение за хистероскопия

Хистероскопията е рутинна и обикновено безопасна процедура.

За повечето жени ползите относно уточняването на диагнозата или бързо и ефективно третиране са много по-големи, отколкото каквито и да е неудобства. Преди да вземете решение и да дадете своето съгласие за извършване или не на хистероскопия, трябва да бъдете уведомени за възможните странични ефекти от процедурата и риска от усложнения.

Решението, както и цялостният план на Вашето лечение, ще вземем съвместно - това е нашата основна философия.

Странични ефекти

Страничните ефекти обикновено леки и само временни.

Например, възможно е да Ви е лошо като следствие от общата упойка, въпреки приложените лекарства за облекчаване на това състояние.

При хистероскопия страничните ефекти могат да бъдат:

 • слаба болка в корема, подобна на менструална;
 • вагинално кървене, продължаващо няколко дни, в изключителни случаи кръвотечението може да продължи до месец;

Усложнения

Повечето жени не са засегнати от неочакваните проблеми, които могат да се случат по време на процедурата или след нея.

Усложненията при каквато и да е медицинска намеса основно са: кървене по време на процедурата или след нея, инфекция и реакция на непоносимост към упойката.

Повечето жени нямат никакви проблеми след хистероскопията. Различни симптоми могат да покажат развитие на инфекция или друго усложнение и при наличието на някой от тях е необходимо незабавно да се свържете с болницата или с Вашия лекар:

 • болка, продължаваща повече от 48 часа;
 • силна, остра болка;
 • подуване на корема;
 • повишаване на температурата;
 • тъмно вагинално течение с неприятна миризма;

Други усложнения са по-малко вероятни.

В някои случаи хистероскопията не може да бъде успешно завършена и е необходимо да се повтори.

Възможно е да се нарани или перфорира матката по време на процедурата. Това може да доведе до кръвотечение и инфекция, които изискват третиране с лекарства, операция или в краен случай хистеректомия (отстраняване на матката). Това обаче се случва изключително рядко.

Рискът от усложнение зависи от вида на извършваните процедури, сложността на случая и от други фактори като общото здраве на пациентката.

Готови сме да обсъдим с Вас какви рискове съществуват конкретно във Вашия случай и да отговорим на всичките Ви въпроси.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: