Новини

 • 23.07.2021
  АКО ЕДИН КОНТРАЦЕПТИВ ДЕЙСТВА ПРИ ВАША ПРИЯТЕЛКА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДЕЙСТВА НАДЕЖДНО И ПРИ ВАС
  Всички Повече
 • 20.07.2021
  КАЧЕСТВЕНАТА И ПРАВИЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА
  Всички Повече
 • 16.07.2021
  ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО
  Всички Повече
 • 13.07.2021
  Д-р Мила Петрова в "Духът на здравето": Кои са новите методи за лечение на онкологични заболявания?
  Всички Повече
 • 09.07.2021
  5 мита за предпазване от бременност
  Всички Повече

Какво е плазмотерапия и как действа?

Плазмотерапията е иновативен метод за лечение в медицина. Известен е в дерматологията като „вампирски лифтинг” и плазмолифтинг.

Плазмотерапията представлява инжектирането чрез техника на мезотерапия на плазма с високо съдържание на тромбоцити (PRP – Platelet Rich Plasma), получена след специална обработка в лаборатория на кръвна проба от пациентката. Действието на PRP–терапията се дължи на съдържащите се в плазмата множество естествени растежни фактори, които подобряват трофиката на тъканите и потенцират регенеративните процеси.

В ортопедията и травматологията терапията с плазма се използва за лечение на артрити, деформиращи артрози, спортни травми, след протезиране на стави с цел намаляване на болката и възпалението.

В кои случаи в гинекологията е подходяща плазмотерапията (PRP-терапията) и как действа?

PRP-терапията освежава и подхранва тъканите, подобрява текстурата и тургора на кожата и лигавиците.

В гинекологията плазмотерапията намира приложение за регенериране и оздравяване на вагиналната лигавица и кожата на вулвата при вулво-вагинална атрофия. Повлиява оплаквания на парене, сърбеж, болка при полов контакт, лесна ранимост на влагалищната лигавица. Също така потенцира процесите на зарастване и възстановяване на увредените тъкани след раждане, вкл. и епизиотомия, оперативни рани след хирургични интервенции.

Плазмотерапията повишава синтеза на колаген и стабилизира колагеновите и еластинови влакна като по този начин подсилва съединителната тъкан на влагалището и около уретрата и повлиява симптомите на стрес инконтиненцията при жени – изпускане по малка нужда при кихане, кашляне, тичане.

Изключително добър ефект се постига в лечението на вагиналната атрофия и стрес-инконтиненцията при комбинирането на плазмотерапия с лазерна вагинална терапия и поставянето на хиалуронова киселина в гениталната област.

Подходяща е и в комбинация с мезотерапия на вулвата при вулварна атрофия.

Как протича процедурата?

Плазмотерапията се извършва в амбулаторни условия. Продължителността й е около 35-40 минути.

От пациентката се взема малко количество венозна кръв (8-10 мл) в стерилна епруветка чрез венепункция и се обработва в лаборатория по специална методика.

Получената плазма е с висока концентрация на тромбоцити. Инжектира се чрез няколко микроубождания на вагиналната мукоза след предварителното й обезболяване. В третираните тъкани тромбоцитите се активират и освобождават растежни фактори, които стимулират синтеза на колаген и еластин от фибробластите, подобряват кръвоснабдяването и метаболизма на тъканите чрез потенциране на ангиогенезата (образуването на нови кръвоносни съдове).

Какви предимства има плазмотерапията?

Плазмотерапията е лечение чрез автоложна трансплантация – инжектираният продукт е собствената плазма на пациентката.

За това може да се прилага на жени с алергии, тъй като не съществува риск от сенсибилизация. PRP – терапията е сигурен и безопасен метод, без риск от отхвърляне, с дълготраен ефект и без известни странични реакции.

Има ли противопоказания за плазмотерапия?

Противопоказания за плазмотерапия са:

 • Хематологични заболявания – тромбоцитопения (нисък брой на тромбоцитите), хипофибриногенемия, хемофилия;
 • Терапия с антикоагуланти и антиагреганти – желателно е приемът им преди PRP-терапията да се преустанови след проведена консултация с лекар;
 • Влагалищна инфекция;
 • Уринарна инфекция;

Колко често се повтарят процедурите?

Първите резултати от плазмотерапията за забелязват след 3-4 седмици от първата процедура. За постигане на оптимален ефект е препоръчително да се проведе курс от поне три процедури с интервал помежду им от около месец. За поддържане на постигнатите резултата е необходимо PRP-терапията да се повтаря 1-2 пъти годишно.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: