Новини

 • 15.06.2021
  В рубриката ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Диляна Василева и нейната голяма победа - Виктория
  Всички Повече
 • 14.06.2021
  Д-Р МИЛА ПЕТРОВА Е НОВИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ НА КЛИНИКАТА ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ В МБАЛ „НАДЕЖДА“
  Всички Повече
 • 14.06.2021
  ГРАФИК ЗА ОТПУСКИ НА РЕПРОДУКТИВНИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В МБАЛ "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 10.06.2021
  УНГ в Медицински център "Надежда" в Paradise center
  Всички Повече
 • 04.06.2021
  ЕСТЕСТВЕНО РАЖДАНЕ СЛЕД ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ ИЛИ ОЩЕ ЕДНА ВДЪХНОВЯВАЩА ИСТОРИЯ ЗА VBAC
  Всички Повече

Какво е вагинална лазерна терапия и за лечение на какви състояние се използва?

Вагиналната лазерна терапия е нехирургична и неинвазивна процедура, използваща лазерна енергия, за лечение на:

 • стрес инконтиненция – неволево изпускане на урина при повишаване на коремното налягане – например при кихане, кашляне, вдигане на тежки предмети, изкачване на стъпала, тичане. Основната причина за това е загуба на колаген и еластин във вагиналната тъкан и намаления тонус на мускулите на тазовото дъно. Това е причина за промяна на нормалното анатомично положение на пикочния мехур и уретрата и поява на симптоми на стрес – инконтиненция. Факторите, потенциращи развитието на стрес-инконтинецията са множество: бременност, раждане, тазови операции, тазови травми, възрастови изменения на тъканите, наднормено тегло и др.
 • вагинална атрофия – изтъняване на вагиналната лигавица и намаляване на еластичността й , особено изразени в лактационния, в перименопаузалния и постменопаузалния период; тези промени водят до смутено овлажняване, сухота, чувство за парене и болезненост по време на полов контакт, понякога и кървене в резултат на механична травма на влагалищната лигавица, чести и повтарящи се инфекции на пикочния мехур. Oсновната причина за вагиналната атрофия са намалените нива на естрогените, които поддържат доброто състояние на влагалищната мукоза, уретрата и пикочния мехур.
 • синдром на вагинална релаксация - чувство за отпуснато и разширено влагалище - причина за липсата на удоволствие от сексуалния акт и намаляване на либидото; това състояние се среща често след бременност и раждане поради спад в тонуса на тазовата мускулатура и отслабване на тазовите лигаменти, поддържащи нормалното положение на матката и влагалището;

Как действа лазерната вагинална терапия?

Лазерната енергия „загрява” съединителната тъкан на влагалището, ремоделира колагена и стимулира синтеза му (неоколагеногенеза), подобрява трофиката и хидратацията на вагиналната мукоза. Под топлинното въздействие колагеновите влакна се свиват, скъсяват и задебеляват, което ги прави по-здрави. Тези процеси са съпътствани и от образуване на нови кръвоносни съдове в тъканите

Ремоделирането на колагена и неоколагеногенезата продължават и след приключването на процедурата т.е. и във времето до следващата лазерна вагинална терапия, като в края на целия терапевтичен курс съединителната тъкан е по-здрава, по-стегната и по-еластична. Това подобрява статиката на влагалището, стеснява го и намалява диаметъра му, въздейства положително върху сексуалния живот на жената. Приложението на лазерна терапията в зоната около уретрата повлиява значително оплакванията от стрес инконтиненция.

Какви са противопоказанията за извършването на лазерна терапия?

 • бременност;
 • уринарна инфекция;
 • менструация;
 • прием на медикаменти с фотосенсибилен ефект;
 • заболявания на съединителната тъкан – колагеногенози;

Кой може да се подложи на вагинална лазерна терапия?

Лазерната вагинална терапия е подходяща за жени с изброените по-горе оплаквания, без ограничения във възрастта.

Може да се приложи и на жени със злокачествени заболявания, при които симптомите на вулво-вагинална атрофия са особено неприятни – например при карцином на гърдата, карцином на ендометриума и др., когато е противопоказна хормонално заместителната терапия. Лазерната вагинална терапия е подходяща и при жени след оперативно отрастраняване на матката и яйчниците.

Изисква ли се специална подготовка преди манипулацията?

Не се изисква специална подготовка преди лазерна вагинална терапия.

Как протича процедурата?

Лазерната вагинална терапия се провежда в амбулаторни условия.

Във влагалището се поставя стъклен спекулум, който ограничава контакта на лазерното влакно с вагиналната мукоза. В спекулума се въвежда лазерното влакно, с което се третира вагиналната лигавица последователно отгоре-надолу. Процедурата е безболезнена, с усещане за затопляне, по-изразено на входа на влагалището. Продължителността е около 30-40 минути. Жената може да се върне веднага към ежедневните си дейности.

В отделни случаи се наблюдава слаб дискомфорт в първите 24 часа след терапията. Препоръчително е полово въздържание от около седмица след терапията.

С каква продължителност е ефектът от терапията?

Ефектът от терапията продължава приблизително 1 година, след което е желателно да се правят 1 или 2 поддържащи процедури годишно.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: