Новини

 • 08.02.2019
  Проф. Константа Тимчева: Гордея се с хората от екипа си
  Всички Повече
 • 07.02.2019
  Д-р Георги Стаменов - едно от емблематичните лица на кампанията "Дано"
  Всички Повече
 • 05.02.2019
  Отмяна на ограниченията в болница "Надежда", въведени заради грипната епидемия в гр. София
  Всички Повече
 • 05.02.2019
  Д-р Георги Стаменов и д-р Теодора Тихомирова с безплатни консултации на 23-24 март 2019 в Манчестър
  Всички Повече
 • 01.02.2019
  Питай Надежда - епизод 12: Доплерово изследване и късна фетална морфология (28 - 30 г.с.)
  Всички Повече

Естетичната гинекология е сравнително ново направление в специалността Акушерство и гинекология, което стана по-известно в България през последните няколко години. Тази субспециалност е свързана с извършването на миниинвазивни или неинвазивни интервенции в интимната област с цел корекция на анатомията й, лечение на вулво-вагиналната атрофия, кожни хиперпигментации.

Естетичната гинекология може да помогне при жени от всички възрасти – от репродуктивната възраст през следродилния период до постменопаузалния.

Най-честите оплаквания на пациентките са вагиналната сухота, болезнения полов контакт, а от там и намаленото до липсващо сексуално желание, кожните хиперпигментации в интимната зона.

За лечение на тези състояния в МБАЛ "Надежда" се предлагат процедури с хиалуронова киселиназа приложение в гениталната област.

За записване на час: тел.02 441 79 70, 0882 193 970;

За хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина е глюкозаминогликан, който участва в изграждането на много тъкани и органи в човешкото тяло. Притежава свойството да задържа вода 1000 пъти над молекулното си тегло, с което осигурява хидратацията и добрия външен вид на кожата и лигавиците, стимулира фибробластите и колеганогенезата.

В медицината хиалуроновата киселина намира приложение в дерматологията, офталмологията, ортопедията, а от скоро и в естетичната гинекология.
Съществуват различни продукти с хиалуронова киселина в зависимост от тъканите, в които ще се инжектират.

В гинекологията се използва предимно органична, стабилизирана и напълно резорбируема хиалуронова киселина, изготвена с подходяща реология, съобразена с анатомичното устройство на тъканите в интимната зона. Процедурите се кратки, а резултатите са веднага налице.я

При какви състояния може да се прилага лечение с хиалуронова киселина?

 • Вагинална сухота в менопаузалния период, дължаща се на хормонален дефицит. С напредване на възрастта вагиналната лигавица изтънява, намалява еластичността й, става лесно ранима. Тези промени водят до смутено овлажняване и болезненост по време на полов контакт;
 • Вагинална сухота след раждане – особено изразена в лактационния период;
 • Вагинална сухота след химио- и лъчетерапия;
 • За увеличаване обема на големите срамни устни при хипотрофията им и за подобряване текстурата на кожата им;
 • Корекция на белег от епизиотомия;
 • Запълване на кожни вдлъбнатини гениталната област след оперативни интервенции;
 • Релаксация на влагалището - с цел нехирургично стесняване;
 • При липса на удовлетворение от сексуалния акт и намалено либидо - с цел „увеличаване” на G-точката;
 • В някои случаи с рецидивиращи вагинални инфекции;

Кои пациентки са подходящи за това лечение?

Всяка пациентка с оплаквания, описани по-горе, може да се подложи на лечение с хиалуронова киселина след консултация със специалист и при липса на контраиндикации.

Как протича първият преглед ?

При първия преглед се снема анамнеза, извършва се гинекологичен преглед, уточнява се проблемът на пациентката и възможността за корекцията му с хиалуронова киселина. По преценка на специалиста се взема секрет от влагалището за микробиологично изследване.
Пациентката получава указания за подготовка за манипулацията.

Каква предварителна подготовка е необходима преди инжектирането?

За поставянето на хиалуронова киселина в интимната област е необходимо да няма клинично изявена инфекция и в предстоящата седмица да не се очаква менструация. Седем дни преди инжектирането е предпоръчително пациентката да не приема медикаменти от групата на НСПВС, антикоагуланти и антиагреганти.

По преценка на гинеколога няколко дни преди инжектирането на хиалуроновата киселина се назначават медикаменти за саниране на влагалището.
Преди манипулацията пациентката подписва информирано съгласие.

Има ли противопоказания за поставянето на хиалуронова киселина в гениталната област?

Контраиндикации за поставяне на хиалуронова киселина са: алергия към съставките в използвания продукт, бременност, автоимунни заболявания, възраст под 18 години, инфекции в зоната на приложение, нарушения в хемостазата.

Болезнена ли е процедурата и колко време трае?

Преди манипулацията мястото на инжектиране се обезболява с локален анестетик за осигуряване комфорт на пациентката и удобство за работа на лекаря. Времетраенето зависи от мястото на инжектиране – вулва или влагалище, и средно е около 20-30 минути.

Какво се очаква в първите часове след манипулацията?

Понякога в първите часове след инжектирането се появява възпалителна реакция - лек оток, зачервяване, уплътняване и промяна в цвета на третираната зона, слабо кървене, които не продължават дълго. Лекарят, извършил манипулацията, може да даде съвети как по-лесно да се преодолее това.

Кога се прави контролен преглед след процедурата?

При липсва на оплаквания от страна на пациентката контролният преглед се извършва между 10-тия и 14-тия ден от поставянето на хиалуроновата киселина.

Необходимо ли е спазване на специален режим след манипулацията?

След инжектирането не е необходимо домашно лечение. Жената може да се върне към ежедневните си задължения веднага. Препоръчително е в рамките на 10 дни да не се посещават басейни, сауни, джакузи, фитнес зали. Трябва да се избягват всякакви дейности, водещи до повишен натиск в гениталната област- езда, каране на колело и др.

Половите контакти са противопоказни 5 дни след манипулацията.

   Страници:
  1. 1
  2. 2
Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница:

Още полезна информация

Още за естетичната гинекология в МБАЛ"Надежда" от д-р Десислава Станева, лекар в отделението по Акушерство и гинекология и кампанията с безплатни прегледи за пациентки, родили в МБАЛ "Надежда". Инициативата стартира на 6, 12, 13, 14 декември 2018 г. и изисква предварително записан час.

Вижте повече »