Новини

 • 17.04.2021
  ПРЕДИМПЛАНТАЦИОНЕН ГЕНЕТИЧЕН ТЕСТ - PGT В БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 16.04.2021
  Изследвания при съмнение за генетичен проблем, интервю с проф. д-р Савина Хаджидекова
  Всички Повече
 • 15.04.2021
  Генетични причини за повтарящи се аборти, интервю с проф. д-р Хаджидекова
  Всички Повече
 • 14.04.2021
  Проф. д-р Савина Хаджидекова: Генетични причини за инфертилитет
  Всички Повече
 • 13.04.2021
  Д-р Десислава Станева е сред избраните в проекта на Дарик Радио "40 от 40"
  Всички Повече

Проф. д-р Константа Тимчева

Ръководител клиника "Медицинска онкология"

Здравейте!

Аз съм д-р Константа Тимчева. Обичах математиката, но името ми няма нищо общо с нея, нито пък с моя брат – известен математик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”. Гордея се, че нося името на дядо си Константин, който е бил най-образованият човек в областта за онова време. С много лишения и труд дядо ми е построил къща в полите на Рила – в китното градче Сапарева баня. Там премина детството ми – недалеч от най-горещия минерален извор на Балканите, в близост до уханна борова гора и сред много цветя и плодни дръвчета в градината на моите скромни и трудолюбиви родители.
В Медицинския факултет на Висшия медицински институт - София, където следвах, беше основан кръжок по онкология. Ръководеха го двама известни професори – онколози – проф. Д. Тодоров и проф. Й. Стоичков. На тях дължа професионалната си ориентация. Бях убедена, че проблемите в областта на онкологията са толкова много, че всеки принос, макар и капка в океана, би бил полезен. Убедена съм в това и до днес.
След дипломирането три години работих по разпределение като интернист, кандидатствах за една аспирантура в Москва и, за моя изненада, ме приеха. Там подготвих и защитих кандидатската си дисертация. Следват повече от три десетилетия работа в Националния Онкологичен Институт (СБАЛО), където се хабилитирах и в продължение на 10 г ръководих най-тежката клиника в болницата – клиниката по химиотерапия.

Защо се налага непрекъснато да съм "в час" с новостите в професията ни?

Знанието е неизбежно. За мен това е начин на съществуване.
„Човек може толкова, колкото знае”, казва Френсис Бейкън. Изключително взискателна съм към себе си и към хората, с които работя, когато става дума за професионализъм. И строга - питайте колегите ми.
За пациентите си съм готова на всичко, не щадя институциите, с което съм си навличала много проблеми.

Интереси, хоби, свободно време:

Моето хоби – цветята, разтоварват ме и ме зареждат най-успешно. Обожавам да слушам Стинг, Андреа Бочели, Лучано Павароти, хубава класическа музика. Музиката лекува душата и е жизнено необходима за хората с тежки професии. Хубавата книга – също. Все още се въздържам да си купя електронен четец. То е като да поглъщаш определено количество калории във вид на таблетки, вместо нормална и вкусна храна.

Не забравям, че...

Скромната ми цел в живота е да бъда полезна. За пациентите си, за семейството, за колегите. Правя го с удоволствие. И докато мога. Съгласна съм с майка Тереза, че „Най-голямото щастие е да си полезен на другите”.

Защо избрах да работя в "Надежда":

„Надежда” е моят мечтан от години пристан, където бих могла да разгърна най-добре потенциала си като лечител и учител за млади колеги. Несравним уют, приятелска атмосфера и … много надежда.

« Обратно в екип