Новини

 • 08.12.2021
  Интервю на д-р Стела Чапанова, специалист по асистирана репродукция за в. Доктор.
  Всички Повече
 • 07.12.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 06.12.2021
  ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ В МЦ "НАДЕЖДА" В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 03.12.2021
  Празничен работен график на МБАЛ "Надежда" и Медицински център "Надежда" в Paradise Center
  Всички Повече
 • 02.12.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Ирена
  Всички Повече

доц. д-р Ирен Цочева

педиатър, детски пулмолог

Родена съм в семейство на лекари – педиатър и акушер-гинеколог. С развитието на тяхната професионална и научна кариера съзряваше и моето призвание да бъда лекар.

Завърших медицина в МУ - София през 1997г. и започнах професионалния си път като участъков терапевт в ХII Поликлиника. С нарастване на познанията ми като терапевт се яви и желанието ми за научна дейност и „откривателство“. След успешно положен конкурсен изпит, през 2000г. започнах разработването на докторската си работа на тема "Клинични, имунологични и генетични особености на бронхиалната астма в детската възраст” към Катедра по Педиатрия на МУ-София, в първата в България Детска клиника.

Следващите пет години бяха период на съчетаване на активна клинична и научна дейност. Проведох множество курсове и обучения в областта на имунологията, епидемиологията и генетиката на белодробните заболявания във Франция, Испания, Хърватска, но от най-голямо значение за оформянето ми като специалист по детска пулмология бе специализацията 2002-2003г в „Лудвиг Максимилиянс Университет“, гр. Мюнхен, под ръководството на световния експерт в областта на детската астма, проф. Ерика фон Мутиус.

След защита на докторската си работа и положен изпит за специалност по Детски болести през 2006г, продължих работата си последователно като ординатор, асистент и главен асистент в Клиника по педиатрия на УМБАЛ “Александровска“ и преподавател към Катедра по Педиатрия на Медицински Университет - София.

През последвалите години развивах професионалните си умения чрез сертификационни курсове по спирометрия, торакална ехография и конвенционална фибробронхоскопия. Специалност в областта, в която работя от 2000г: „Детска пулмология и фтизиатрия“ придобих 2014г.

От 2014г ръководих Направление за деца с остри респираторни заболявания на Клиника по педиатрия, УМБАЛ „Александровска“.

2018г. се присъединих към екипа на УМБАЛСМ “Н.И.Пирогов“ като Началник на новосъздаденото Отделение по педиатрия.

От декември 2019 г. имам присъдена академична длъжност "Доцент" по научна специалност Педиатрия, а от 2020г. съм магистър по специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“.

Активната ми научна дейност намира израз в над 100 публикации и участия в национални и международни научни форуми.

Професионалните ми интереси са в областта на развитието на бронхиалната астма през целия период на детството, влиянието на недоносеността върху дихателната функция в юношеска възраст, вирусните и бактериални респираторни инфекции, ограничаване на злоупотребата с антибиотични средства, превантивната медицина в ранна детска възраст. С начало на работата ми в най-голямата спешна болница в страната, професионалният ми опит се обогати в областта на Спешните състояния в Педиатрията.

Тримата ми сина ежедневно ми напомнят колко е важно здравето за правилното развитие на децата.

Защо се налага непрекъснато да съм "в час" с новостите в професията ни?

Разширявайки областите на познанието, въпросите стават все повече. А отговорите им се намират само с още по-голямо познание!

Интереси, хоби, свободно време:

"Човекът е човек тогава, когато е на път!” Пеньо Пенев

Не забравям, че...

Добър лекар може да бъде само добрият човек! Моите малки пациенти усещат подкрепата ми много преди да започне действието на медикаментите!

Защо избрах да работя в "Надежда":

Ангажиран екип от професионалисти, мултидисциплинарен подход при проблемни случаи, комфортна среда, предразполагаща малките пациенти.

« Обратно в екип