Новини

 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече
 • 13.09.2021
  КАМПАНИЯТА „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ НА БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“ СЪС СИЛНО ПОСЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ!
  Всички Повече
 • 08.09.2021
  Стягане на тазовото дъно
  Всички Повече

д-р Даниела Димова

Ръководител "Патохистологична лаборатория"

Здравейте! Радвам се да се запознаем!

Родена съм в една снежна виелица на 19 декември 1957 г. в малкото градче Омуртаг, близо до Търговище. Израснах в къща с красив двор, пълен с цветя и животни. Зелената градина и любопитството, което изпитвах към всичко живо, учебниците на майка ми, пълни с картинки на древни влечуги и растения, по-късно ме насочиха към биологията, която учих с голяма любов. На 11 години прочетох „Серенгети не трябва да загине” на проф. Гжимек и реших да спасявам дивите животни от изчезване. Трезвомислещият ми баща каза тогава: „ Я по-добре спасявай хората от болести! Светът може да се обърне няколко пъти на 180 градуса, болни хора винаги ще има!” Оказа се прав…

В средата ва 60-те години семейството ми се премести във Варна, където завърших III ЕСПУ „Д. Благоев”, сега Природо-математическа гимназия, а през 1982 г. - Варненския медицински институт.

Работих по разпределение в Шумен като участъков терапевт, а от 1985 до 1989 г. бях асистент към Катедрата по Патологична анатомия при ВМИ-Варна, филиал Толбухин (сега Добрич). 20 години бях началник на Патохистологична лаборатория във II САГБАЛ „Шейново” – София. През тези години имах удивителния късмет да срещна невероятните си учители – проф. Божил Василев, доц. Венета Макавеева, доц. Светозар Ганчев, д-р Дойчин Дойчинов. Всеки от тях даде по много от себе си, за да бъда днес това, което съм.

Защо се налага непрекъснато да съм "в час" с новостите в професията ни?

Защото можеш да помагаш на хората единствено, ако не си затънал в рутина и посредственост. Всеки миг от времето е изпълнен с новости в науката, които правят разбирането ни за живота и професията по-ясно и възможността да се намесваме по-ефективно в борбата с болестите – по-реална.

Интереси, хоби, свободно време:

Професионалните ми интереси включват целия спектър на гинекологичната патология и профилактиката на онкологичните гинекологични заболявания, в частност – рака на маточната шийка. Мисля, че с правилна здравна политика това заболяване може да бъде намалено до минимум. Работя върху съвременните системи за цервикален скрининг, които реално намалиха заболеваемостта от рак на шийката на матката в развитите страни. Надявам се това да се случи и у нас.

Извън професията обичам стария рок, чистата природа и книгите. Чета всичко, което ме вълнува – от Хенри Милър до св. Августин и от Чудомир до Шекспир. Често разговарям със сина си, който не поема по моя път, но се интересува от нещо сходно – обсъждаме болестите на обществото.

Не забравям, че...

...комуто малко се прощава, той малко обича.”

Евангелие от Лука 7:47

Харесвам откритите и почтени отношения. Мразя агресивната посредственост. Ненавиждам мръсотията, най-вече душевната.

Защо избрах да работя в "Надежда":

МБАЛ „Надежда” ми хареса с уважението към специалността ми, с дадената възможност да доразгърна знанията си, да направя нещо ново, да дам от опита си на тези млади и устремени хора и заедно да вървим напред. Да даваме не само надежда, а и сигурност в добрия изход на нещата.

« Обратно в екип