Новини

 • 27.11.2021
  ТВ ЕВРОПА: "КАКВО ЩЕ ВКЛЮЧВАТ ТАЗГОДИШНИТЕ ДНИ НА ПСИХОАНАЛИЗАТА В БОЛНИЦАТА?"
  Всички Повече
 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече

Прегледът се осъществява от нашите специалисти от отделението по Пренатална диагностика и терапия - д-р Кристина Чачева (ръководител на отделението), д-р Марина Михова, д-р Жени Панайотова, д-р Даниел Георгиев и д-р Ивайла Патриковас помощта на висококачествен ултразвуков апарат с висока разделителна способност. Целта на изследването е да се извлече информация относно развитието на бременността и състоянието на плода към момента на прегледа. Оценява се структурата и развитието на видимите органи (мозък, сърце, бъбреци, гръбначен стълб и т.н.). По този начин могат да бъдат установени структурни аномалии или заболявания на плода.

Феталната морфология включва и изследването на фето-плацентарното кръвообращение посредством Доплер. Това изследване ни позволява да прогнозираме до определена степен хода на бременността и да планираме Вашите посещения, за да постигнем максимална сигурност за Вас и Вашето бебе. Ултразвуковото изследване и използването на Доплер не е вредно и натоварващо за плода. Извършва се при всеки преглед в отделението по Пренатална диагностика и терапия.

Кога се провежда?

 • Ранна фетална морфология –16-а и 18-а г.с
 • Втора фетална морфология – между 19-а и 23-а седмица, като оптималният гестационен срок е 20-22 г.с.
 • Късна фетална морфология – 28 г.с. - 30 г.с.

Ранна фетална морфология

Този преглед се извършва между 16 и 18 г.с. и се препоръчва с цел по-ранното установяване на евентуални проблемни случаи и подсигуряване на възможност за реакция от страна на специалистите по пренатална медицина, генетика, детска кардиология и т.н. При установяване на малформации или подозрения за наличието на генетичен дефект, специалистът по фетална морфология назначава генетични изследвания, чието изработване в някои по-специфични случаи отнема около 6 седмици. Провеждането на ранната фетална морфология точно в този срок на бременността – между 16 и 18 гестационна седмица, позволява изчакването на резултат от времеемките генетични изследвания и дава на акушер-гинеколога възможност за реакция и определяне на поведение преди бременността да е напреднала твърде много.

Втора фетална морфология

Изследването се извършва между 19-а и 23-а седмица, като оптималният гестационен срок е между 20-22 гестационна седмица.

Макар и сред много бременни този преглед да е известен като „4 D”, повечето необходими изображения на органите се получават в двуизмерен (2 D) режим на апарата. При добри технически условия и „кооперативно” бебе може да се направи качествена триизмерна снимка на лицето, но все пак основният акцент на този преглед си остава разглеждането на органите на плода.

Важно е прегледът да се извършва посредством висококачествен ултразвуков апарат с висока разделителна способност и от акушер-гинеколог, квалифициран в тази област.

Целта на изследването е да се извлече информация относно развитието на бременността и състоянието на плода към момента на прегледа.

Оценяват се структурата и развитието на видимите органи (мозък, сърце, бъбреци, гръбначен стълб и т.н.). По този начин могат да бъдат установени структурни аномалии или заболявания на плода.

Ранната диагноза на част от тези състояния позволява по-интензивно наблюдение на плода и оптимално планиране на раждането (например, ако при бебето се диагностицира сърдечен порок, това е важна информация за планирането на раждането в болницата, където своевременно ще бъде оказана адекватна помощ, животоспасяваща за детето).

Късна фетална морфология

Късната фетална морфология се провежда между 28 и 32 гестационна седмица и се препоръчва на всички бременни. В този гестационен срок се откриват бебетата, които не растат оптимално и трябва да бъдат проследявани по-често до раждането.

Някои малформации на сърцето, като например коарктация на аортата, стеснения на сърдечни клапи, ритъмни нарушения при плода, могат да се проявят в по-късен срок на бременността, както и някои скелетни аномалии, диафрагмални хернии, стеснения по пикочните пътища, нарушения в равитието на мозъка и други.

Подготовка за прегледите

 • Ако бременността Ви е ин витро, трябва да знаете датата на пункцията, дори и да сте имали замразен трансфер, тъй като това е важно за датирането на бременността, както и за изчисляване на риска за хромозомни заболявания (трансферът на ембриони, замразени преди 2 години, намалява риска за хромозомни заболявания до такъв, какъвто е бил за жената към момента на пункцията);
 • Трябва да се информирате дали има наследствени заболявания в семейството – например дали има деца, родени с малформации, починали скоро след раждане, като е важно да се знае видът на малформацията. Ако разполагате с епикриза, е желателно да я носите със себе си в деня на прегледа;
 • Ако имате предишни заболявания, е желателно да представите съответните документи и епикризи;
 • Ако са провеждани операции, особено при малигнени заболявания, вземете със себе си съответните епикризи, по възможност и патологичното заключение;
 • Ако в друг център са Ви били провеждани фетални морфологии, е желателно да представите снимки от тях и писменото заключение на специалистите;
 • Трябва да се информирате дали Ваши роднини първа степен (майка, сестра) са имали преекламспия по време на бременност.

Как и кога да запиша час?

Препоръчваме да запишете час за фетална морфология при нашите специалисти поне четири седмици предварително.

Записването става на тел. 02 441 79 70/ 0882 193 970 или на Регистратура в болница „Надежда“.

Възможност за онлайн заявка за час за специализираните изследвания и ЖК не се предлага.

Работният график на специалистите от зввеното по пренатална диагностика за всеки месец се подготвя в предходния. Моля, информирайте се на Регистратура, кога ще бъде отворен графикът, за да може своевременно да запазите час.

В деня на прегледа елате пред кабинета по пренатална диагностика по-рано, за да имате възможност да се запознаете с информираното съгласие за извършване на изследването.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: