Новини

 • 11.01.2017
  Болница "Надежда" става на 4 години. 13 януари от 13:00 ч. Очакваме ви.
  Всички Повече
 • 06.01.2017
  Християна - бебето, спасено след уникална вътреутробна операция на белия дроб, стана на годинка
  Всички Повече
 • 04.01.2017
  Болница "Надежда" празнува своя рожден ден. Очакваме ви на 13 януари.
  Всички Повече
 • 03.01.2017
  Водещ специалист по пластико-възстановителна и естетична хирургия в болница „Надежда“
  Всички Повече
 • 01.01.2017
  1823 бебета се родиха в болница "Надежда" за 2016 година
  Всички Повече

Какво трябва да знаем за профилактиката на рака на гърдата

Кампанията "Розовата Коледа на Надежда" продължава до края на м. януари. Вижте какви са препоръките на нашите специалисти за профилактиката на това заболяване и какво трябва да имаме предвид, когато планираме своя профилактичен преглед.

Вижте още »

Кандидатствайте за безплатен преглед в кампанията "Розовата Коледа", като изпратите онлайн заявката си чрез формата за регистрация

В рамките на благотворителната инициатива "Розовата Коледа" в болница „Надежда” се набират средства за осигуряване на безплатни профилактични прегледи на гърдата за жени до 40-годишна възраст. Условията за кандидатстване са да сте до 40 години (включително) и да отговаряте поне на едно от следните изисквания: вижте.

Три вдъхновяващи дами в подкрепа на Розовата Коледа Розовата Коледа на Надеждата срещу рака на гърдата
Вижте още »

БЕЗПЛАТНО ВТОРО МНЕНИЕ

В болница „Надежда“ може да потърсите и получите безплатно второ мнение от нашите специалисти. Вашите въпроси към лекарите от сектор асистирана репродукция, обща гинекология, онкогинекология, хирургия, анестезиология, образна диагностика, пренатална диагностика, неонатология, педиатрия, андрология и урология изпращайте на имейл:

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Хистеросалпингография (Цветна снимка)

Какво представлява снимка на маточните тръби:

Изследването се извършва в специализиран кабинет" Рентгенографии", който се намира в Централното фоайе на болницата и от екип, състоящ се от акушер – гинеколог, рентгенолог и анестезиолог (ако се ползва упойка). При изследването жената е в легнало положение със свити в колената крака.

След предварителна подготовка на пациентката (саниране на влагалището) и поставяне на спекулум, през цервикалния канал, посредством тънък метален катетър се впръсква контрастно вещество.

То преминава през маточната кухина, навлиза във фалопиевите тръби и при тяхната проходимост се излива в коремната кухина, където се абсорбира по естествен път от тялото.

Ако тръбите са запушени, контрастната материя не преминава свободно през тях. След вливането на веществото се правят няколко последователни рентгенови снимки, които показват в динамика изпълването на маточната кухина и фалопиевите тръби.

Защо се прави цветна снимка на тръбите:

Проходимите маточни тръби са необходимо условие за естествената среща между яйцеклетка и сперматозоида, за да бъде осъществено оплождането.

Когато тръбите са запушени, този процес е възпрепятстван и очакваното забременяване не може да се случи.
Цветната снимка може да ни даде информация и за налични отклонения на вътрешната повърхност на матката като миоми, полипи, сраствания, които биха могли да попречат на имплантацията на ембриона и успешното износване на бременността.

Кога се прави цветна снимка на тръбите?
ХСГ се прави в първите чисти дни (без кървене) от месечния цикъл на жената, преди да настъпи овулация (до десети ден от цикъла).

Важно:
За първи ден на месечния цикъл се счита деня с ясно изразено кървене.
Препоръчваме да запишете час за цветна снимка в първите дни на менструацията Предварително ще бъдете информирана за изследванията, които трябва да направите и документите (информирано съгласие, анестезиологичен лист и други), които трябва да попълните.

Кога не се прави цветната снимка:

 • ако сте бременна
 • ако е установена активна влагалищна инфекция, тазово възпалителна болест
 • по време на менструално кървене
 • алергия към йод-контрастни материи

Какво е усещането:
Възможно е да имате болки, подобни на тези в първите дни от месечния цикъл, като интензитета им е строго индивидуален. В повечето случаи, препоръчваме използването на болкоуспокояващи медикаменти, които ще ви бъдат назначени от Вашия лекар.

Мога ли да ползвам упойка при цветна снимка:
В зависимост от индивидуалния праг на чувствителност, изследването може да се проведе и под краткотрайна венозна анестезия. За целта се провежда преданестезиологична консултация. В деня, който е определен за извършването на цветната снимка с упойка трябва да дойдете в болницата „гладна и жадна“, т.e. да не сте приемали течности и храна.

Колко време ще продължи:
Изследването е с продължителност около 15 минути, като жената остава в кабинета след процедурата за около още 10 минути (ако процедурата е била с упойка).
Важно: Изследването се прави на изпразнен пикочен мехур.

Резултати от цветната снимка на маточните тръби:
Резултатите се коментират от Вашия акушер-гинеколог при последващ преглед, за който предварително трябва да запишете час.

Възможно е да получите коментар още в същия ден, ако предварително сте записали час за това.
При желание от Ваша страна, може да получите платено копие от записа на проведеното изследване на диск.

Препоръки:
Възможно е след процедурата да има леко кървене, но ако имате болки или кървенето се засили, е необходимо да посетите Спешния кабинет на болница "Надежда".

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: