Новини

 • 11.01.2017
  Болница "Надежда" става на 4 години. 13 януари от 13:00 ч. Очакваме ви.
  Всички Повече
 • 06.01.2017
  Християна - бебето, спасено след уникална вътреутробна операция на белия дроб, стана на годинка
  Всички Повече
 • 04.01.2017
  Болница "Надежда" празнува своя рожден ден. Очакваме ви на 13 януари.
  Всички Повече
 • 03.01.2017
  Водещ специалист по пластико-възстановителна и естетична хирургия в болница „Надежда“
  Всички Повече
 • 01.01.2017
  1823 бебета се родиха в болница "Надежда" за 2016 година
  Всички Повече

Какво трябва да знаем за профилактиката на рака на гърдата

Кампанията "Розовата Коледа на Надежда" продължава до края на м. януари. Вижте какви са препоръките на нашите специалисти за профилактиката на това заболяване и какво трябва да имаме предвид, когато планираме своя профилактичен преглед.

Вижте още »

Кандидатствайте за безплатен преглед в кампанията "Розовата Коледа", като изпратите онлайн заявката си чрез формата за регистрация

В рамките на благотворителната инициатива "Розовата Коледа" в болница „Надежда” се набират средства за осигуряване на безплатни профилактични прегледи на гърдата за жени до 40-годишна възраст. Условията за кандидатстване са да сте до 40 години (включително) и да отговаряте поне на едно от следните изисквания: вижте.

Три вдъхновяващи дами в подкрепа на Розовата Коледа Розовата Коледа на Надеждата срещу рака на гърдата
Вижте още »

Колко е часът според твоето тяло?

На 2 юни 2015г. дадохме старт на проекта „Майка навреме“ - социална инициатива на болница "Надежда" и тъканна банка „Биорегенерация“ в ПОДКРЕПА НА и ЗА МАЙЧИНСТВОТО!

Все повече жени отлагат раждането на първото си дете след 30-ата си година. В развитите икономически страни тенденцията „майка след 35“ е силно изразена. Причините за това са комплексни, но ключов фактор за отлагането на майчинството се оказва липсата на подходящ партньор, следвано от ангажиментите и времето, необходими на съвременната жена да получи образование и реализира себе си на кариерното поприще.

Шансът за успешна бременност със собствена яйцеклетка обаче спада след 35 години. Дори и с методите на асистираната репродукция той е от 30% при 35-годишните, до по-малко от 5% след 43-годишна възраст. Това се дължи главно на необратимите процеси на намаляване на броя и влошаване на качеството на яйцеклетките, които предхождат окончателното спиране на работата на яйчниците в менопаузата. За разлика от мъжете, при жените физиологичният прозорец на фертилността е ограничен.

За съжаление в 21 век той съвпада с периода на най-интензивно академично и кариерно развитие при жената, което води до отлагане на майчинството за един по-късен етап и често се пренебрегва заради трудностите в намирането на постоянен партньор в живота.

Важно е жените да са наясно с границите на репродуктивните си възможности и да са информирани за факта, че медицината не може да въздейства върху затихващата функция на яйчниците и да връща биологичния часовник назад.

На базата на собствения си дългогодишен опит отчитаме все по-висок ръст на пациенти в напреднала репродуктивна възраст, които търсят помощ в асистираните репродуктивни технологии, за да заченат собствено дете. Нараства броят и на жени, при които качеството на яйцеклетките е силно влошено, а броят им - намален още в ранна фертилна възраст. Все повече се сблъскваме със заболявания, които преди да придобият клинична изява, влияят необратимо върху яйчниковата функция и водят до нежизнеспособност на яйцеклетките.

Биологичният часовник, който не може да управляваме чрез медикаменти, може да бъде спрян посредством замразяването на добри яйцеклетки в по-ранна възраст при жената.

Това й дава реална преднина в надпреварата с времето поради факта, че съхранените яйцеклетки остават на същата възраст, на която са били замразени. За да бъде качествен процесът на криоконсервация на яйцеклетките се изискват трайни умения, опит с години и високо квалифициран екип от специалисти. Нужни са и сигурни крио-съоръжения, обезпечени със системи за сигурност и обучен екип, който да осигури оптимални условия за съхранението на замразените репродуктивни клетки.

„Майка навреме“ е социален проект на МБАЛ "Надежда" и „Биорегенерация“ - най-голямата тъканна банка у нас. Тя има за цел да информира жените за границите на репродуктивните им възможности, за това как да профилактират собственото си репродуктивно здраве, как да съхранят шансовете си за забременяване чрез замразяване на собствени яйцеклетки, ако нямат партньор или планират бременност в различен етап от живота си.

Данните от социологическото проучване за репродуктивните нагласи на младите българки, осъществено от агенция Exacta Resarch Group през м. април 2015 г., отчитат почти абсолютно мнозинство на жените, които заявяват, че раждането на дете е важно за тях. Същевременно смущаващо висок процент (55% от жените със средно и по-високо образование) са с прекалено оптимистични представи за това как работи биологичният часовник при жената и на каква възраст тя започва да губи своите репродуктивни възможности.

Създаването на фондация „Майка навреме“ като социален проект на МБАЛ Надежда и ТБ „Биорегенерация“ е в подкрепа на тези жени и на Майчинството, което се сбъдва - навреме.

За повече информация:

www.maikanavreme.bg

Тел. 02/ 44 179 89 и 0882 193 989

e-mail: mail@maikanavreme.bg

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: