Новини

 • 11.01.2017
  Болница "Надежда" става на 4 години. 13 януари от 13:00 ч. Очакваме ви.
  Всички Повече
 • 06.01.2017
  Християна - бебето, спасено след уникална вътреутробна операция на белия дроб, стана на годинка
  Всички Повече
 • 04.01.2017
  Болница "Надежда" празнува своя рожден ден. Очакваме ви на 13 януари.
  Всички Повече
 • 03.01.2017
  Водещ специалист по пластико-възстановителна и естетична хирургия в болница „Надежда“
  Всички Повече
 • 01.01.2017
  1823 бебета се родиха в болница "Надежда" за 2016 година
  Всички Повече

Какво трябва да знаем за профилактиката на рака на гърдата

Кампанията "Розовата Коледа на Надежда" продължава до края на м. януари. Вижте какви са препоръките на нашите специалисти за профилактиката на това заболяване и какво трябва да имаме предвид, когато планираме своя профилактичен преглед.

Вижте още »

Кандидатствайте за безплатен преглед в кампанията "Розовата Коледа", като изпратите онлайн заявката си чрез формата за регистрация

В рамките на благотворителната инициатива "Розовата Коледа" в болница „Надежда” се набират средства за осигуряване на безплатни профилактични прегледи на гърдата за жени до 40-годишна възраст. Условията за кандидатстване са да сте до 40 години (включително) и да отговаряте поне на едно от следните изисквания: вижте.

Три вдъхновяващи дами в подкрепа на Розовата Коледа Розовата Коледа на Надеждата срещу рака на гърдата
Вижте още »

БЕЗПЛАТНО ВТОРО МНЕНИЕ

В болница „Надежда“ може да потърсите и получите безплатно второ мнение от нашите специалисти. Вашите въпроси към лекарите от сектор асистирана репродукция, обща гинекология, онкогинекология, хирургия, анестезиология, образна диагностика, пренатална диагностика, неонатология, педиатрия, андрология и урология изпращайте на имейл:

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »
Филтрирай: Всички И М П
Извънматочна бременност

Бременност, която възниква извън матката - най-често това се случва във фалопиевите тръби. Извънматочните бременности обикновено се овладяват с медикаменти. В някои случаи се изисква хирургическа намеса.

Матка

“Домът на бебето” по време на бременността. Известно е също и като “утроба”.

Многоплодна бременност

Бременност, при която има повече от един развит плод - например близнаци, трима близнаци, четирима близнаци - са все пример за многоплодна бременност. Многоплодната бременност е риск, свързан с ин витро оплождането. (Между другото, коренът на близнак идва от “близост”, а не от “би” , следователно терминът тризнаци е напълно безсмислен).

Плацента превия

Плацента e усложнение по време на бременност, при което плацентата се развива в долната част на матката (закривайки частично или изцяло маточната шийка) и спира пътя на бебето през родовия канал към влагалището. Ако не бъдат взети навременни мерки, плацента превия се превръща в рисков фактор за бременността, тъй като може да предизвика обилно кървене, което да застраши живота на майката и на бебето.

Плацентата е орган, който се образува по време на бременността, за да снабдява бебето с кислород и хранителни вещества, да пречиства кръвта му и да произвежда хормоните, поддържащи развитието му през 9-те месеца. Тя обикновено се прикрепва към горната част на матката, която е по-мускулеста и по-устойчива, и се свързва с плода чрез пъпната връв.

В някои случаи обаче, плацентата се развива в долната част на матката, която е по-слаба, по-тънка и по-кръвоснабдена. С навлизането на бременността във втория и третия триместър маточната шийка започва да изтънява и да се разтяга, подготвяйки се за раждането. Това обаче може да доведе до разкъсване на кръвоносните съдове, което пък от своя страна да предизвика кървене и да застраши здравето и живота на майката и на бебето.

Плацента превия - рисков фактор за бременносттаНе е необичайно в първия триместър плацентата да е разположена в долната част на матката. С развитието на бременността и нарастването на плода тя постепенно се придвижва към обичайното си местоположение, така че в края на третия триместър да се намира в горната част на матката и да освободила пътя към родовия канал.
Когато това не се случи, лекарите поставят диагноза „плацента превия”.

В зависимост каква част от шийката на матката покрива плацентата се различават 3 разновидности на състоянието:

Гранична плацента превия – плацентата е близо до родовия канал, но не го покрива

Частична плацента превия – плацентата покрива част от родовия канал

Пълна плацента превия – плацентата покрива изцяло родовия канал като по този начин блокира разкритието

Причините за развиване на плацента превия не са точно установени, но според специалистите най-често тя се наблюдава при късна бременност, при пушене по време на бременност, при многоплодна или многократна бременност, при предишна плацента превия, при гинекологична операция и при матка с неправилна форма.