Новини

 • 11.01.2017
  Болница "Надежда" става на 4 години. 13 януари от 13:00 ч. Очакваме ви.
  Всички Повече
 • 06.01.2017
  Християна - бебето, спасено след уникална вътреутробна операция на белия дроб, стана на годинка
  Всички Повече
 • 04.01.2017
  Болница "Надежда" празнува своя рожден ден. Очакваме ви на 13 януари.
  Всички Повече
 • 03.01.2017
  Водещ специалист по пластико-възстановителна и естетична хирургия в болница „Надежда“
  Всички Повече
 • 01.01.2017
  1823 бебета се родиха в болница "Надежда" за 2016 година
  Всички Повече

Какво трябва да знаем за профилактиката на рака на гърдата

Кампанията "Розовата Коледа на Надежда" продължава до края на м. януари. Вижте какви са препоръките на нашите специалисти за профилактиката на това заболяване и какво трябва да имаме предвид, когато планираме своя профилактичен преглед.

Вижте още »

Кандидатствайте за безплатен преглед в кампанията "Розовата Коледа", като изпратите онлайн заявката си чрез формата за регистрация

В рамките на благотворителната инициатива "Розовата Коледа" в болница „Надежда” се набират средства за осигуряване на безплатни профилактични прегледи на гърдата за жени до 40-годишна възраст. Условията за кандидатстване са да сте до 40 години (включително) и да отговаряте поне на едно от следните изисквания: вижте.

Три вдъхновяващи дами в подкрепа на Розовата Коледа Розовата Коледа на Надеждата срещу рака на гърдата
Вижте още »

БЕЗПЛАТНО ВТОРО МНЕНИЕ

В болница „Надежда“ може да потърсите и получите безплатно второ мнение от нашите специалисти. Вашите въпроси към лекарите от сектор асистирана репродукция, обща гинекология, онкогинекология, хирургия, анестезиология, образна диагностика, пренатална диагностика, неонатология, педиатрия, андрология и урология изпращайте на имейл:

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Раждането като у дома

Ако вече сте разгледали галерията със снимки от нашите родилни зали, или сте ги посетили в Дните на отворени врати, знаете, че в "Надежда" болничната обстановка се доближава до домашната в максимална степен, а за вашето спокойно и уверено раждане можете да получите подкрепа и от тези наглед дребни, но съществени детайли...

Вижте още »

Надежда за малките с Надежда

15.12.2016

1. Представи се.
Аз съм Магдалена Стефанова и съм изпълнителен директор на фондация „Надежда за малките“.

2. Какво е „Надежда за малките"?
Надежда за малките е мисия и призвание на много хора, които обичат децата и вярват, че най-доброто място, където трябва да расте всяко дете е семейството. А иначе фондация „Надежда за малките” е неправителствена организация в обществена полза, която работи в областта на социалните услуги за деца и семейства.

3. Кое наложи създаването на фондацията?
Всъщност фондация «Надежда за малките» е регистрирана още през 1998 г. В периода от 1998 до 2008 г. дейността й е била насочена главно към набиране на средства и реализиране на подкрепящи проекти за няколко дома за изоставени деца в малки населени места и един дом в София.

От лятото на 2009 г. фондацията има нов Управителен съвет, който работи изцяло на доброволни начала. Ние променихме приоритетите на фондацията и се насочихме към предоставяне на алтернативни услуги за деца в риск. От 2009 г. имаме лиценз за социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип”.

Първият такъв Център не само на територията на столицата, но и в цялата страна, функционира в гр. София от юни 2010 г. В него Отделите за закрила на детето могат да настаняват за временно отглеждане бебета и деца в ранна възраст в риск, докато определят последващото им настаняване в семейна среда – връщане в биологичното семейство, настаняване при близки, роднини, в приемно семейство или осиновяване. Вторият център от семеен тип за деца в ранна възраст открихме през октомври 2013 г.

4. Кой е екипът, който в момента дарява надежда за малките?
Екипът ни не е голям. Освен мен и Управителния съвет от трима души, за който вече споменах, във всеки Център работи екип от 6 човека – медицински и социални работници, педагози, психолози, детегледачки. Всички, освен добри професионалисти, са и невероятно добри и всеотдайни жени. Те се грижат 24 часа с много внимание и любов за децата и им дават чувство на сигурност, възможност да се привържат и да се доверят. В ежедневната им работа получават помощ от нашите доброволци, на които сме изключително благодарни за голямото желание и старание!

5. С какво центърът за настаняване от семеен тип се различава от домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години?

Нашите усилия да развиваме алтернативна социална услуга са част от усилията на много хора, които от години работят за това, да няма изоставени деца, както и за това, децата в риск да не се отглеждат в големи институции от болничен или интернатен тип, а в семейна или близка до семейната среда.

Доказано, че всеки ден от живота на дете в институция е вреден, дори пагубен за неговото развитие! Защото в тези домове децата се отглеждат в групи по 15 – 20 деца и не получават индивидуална, а институционална грижа – тя е групова, безлична, дистанцирана грижа. А обгрижването на едно бебе или малко дете трябва да става с много любов, внимание и изисква безусловно емоционално отдаване от страна на възрастния. В домовете за деца това е невъзможно да се случи.

Затова нашият екип реши да създаде място с близка до домашната среда, където временно да живеят и растат малки деца, обградени с любов, внимание и уважение. И където да престояват възможно най-кратко време. Затова и помагаме на Отделите за закрила на детето да разрешат бързо случая на всяко едно дете, така че то да отиде в истинското си семейство – било то да се върне в родното си семейство, да бъде осиновено или настанено в приемно семейство.


Центровете на фондация „Надежда за малките” са по-известни като Малката къща. Те се помещават в частни имоти, наети с дългосрочен наем и представляват уютни къщи с двор, в които могат да живеят шест до осем бебета/ малки деца. Животът в Малката къща има видима и невидима страна. Това, което се вижда е, че тук децата имат истински дом – имат лично пространство, лични вещи, възможност за участие във всички сфери на социалния живот – от храненето заедно на маса с възрастния и простата разходка с количка навън до развиването на личните си таланти. По-важното е, че тук има кой освен да обгрижва децата, също и да ги „вижда” и „чува”, да им дава любов и нежност. Тук децата имат подкрепата да приемат себе си, семействата си и съдбата си и не са сами в своята лична драма.

7. Как хората могат да ви подкрепят?
Благодарение на стотици индивидуални дарители и компании, които индиректно подкрепят екипа на Надежда за малките в неговата директна работа, малките получават обич и индивидуална грижа в прехода от криза в семейството към изграждането на сигурна и устойчива семейна среда. Като доставчик на социална услуга организацията получава държавно финансиране, което за съжаление покрива половината от годишния бюджет на всяка Малка къща, който е около 100 хил. лв. За останалите разчитаме на всички, които са съпричастни на съдбата на малките. Ние сме убедени, че качествената грижа, която децата сега получават при нас, е всъщност инвестиция, която ние заедно – екип и дарители, правим сега и която ще се отплати на обществото ни в годините на израстване на това поколение.
За 6 години своя временен дом в двете Малки къщи намериха 82 деца. 70 вече са в своите семейства, а 12 все още живеят тук. Затова каним всеки да се присъедините към дарителството за малките, защото има смисъл!

Дарения могат да се правят:
‒ в левовата сметка на организацията в Уникредит Булбанк с IBAN: BG30UNCR70001522296287 BIC: UNCRBGSF Титуляр: Фондация Надежда за малките
‒ през e pay с КИН 3695227232, получател на превода Фондация "Надежда за малките"
‒ през Pay Pal на e-mail donations@hope.bg

Може да подкрепите нашата кауза също и с еднократно дарение като изпратите sms с текст DMS MALKITE към номер 17777 (за Теленор, VIVACOM и Mtel) и дарите 1 лв.! ИЛИ като направите абонамент за месечно дарение на стойност 2 или 5 лв.

8. На какво те научиха „малките"?

Да не забравям, че всяко дете има право да расте в своето семейство. Да не забравям, че те нямат нужда от красиви и скъпи вещи, голяма и уредена къща, а от хора, които да ги обичат и да се грижат за тях. Да не осъждам и виня родителите, които поради някаква причина са допуснали да се разделят с тях, а да разбирам тези родители и да им помагам. Да правя малки стъпки към големите цели. Да не губя надежда, защото въпреки всички трудности, си струва.

9. Какво ще видим на благотворителния базар тук при нас, в болница „Надежда"?

Ще представим нашите вече популярни картички и подложки за чаши, направени от отпечатъци на ръчички и крачета на децата от Малките къщи и дорисувани след това в различни коледни и зимни сюжети.
За най-малките мама има бодита с нашето лого и име, а за по-големите – тениски.
Благодарим на целия екип на болница „Надежда“ за протегнатата ръка за подкрепа! Благодарим за споделената вяра, че има Надежда за малките, но не без големите!

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: