Новини

 • 11.01.2017
  Болница "Надежда" става на 4 години. 13 януари от 13:00 ч. Очакваме ви.
  Всички Повече
 • 06.01.2017
  Християна - бебето, спасено след уникална вътреутробна операция на белия дроб, стана на годинка
  Всички Повече
 • 04.01.2017
  Болница "Надежда" празнува своя рожден ден. Очакваме ви на 13 януари.
  Всички Повече
 • 03.01.2017
  Водещ специалист по пластико-възстановителна и естетична хирургия в болница „Надежда“
  Всички Повече
 • 01.01.2017
  1823 бебета се родиха в болница "Надежда" за 2016 година
  Всички Повече

Какво трябва да знаем за профилактиката на рака на гърдата

Кампанията "Розовата Коледа на Надежда" продължава до края на м. януари. Вижте какви са препоръките на нашите специалисти за профилактиката на това заболяване и какво трябва да имаме предвид, когато планираме своя профилактичен преглед.

Вижте още »

Кандидатствайте за безплатен преглед в кампанията "Розовата Коледа", като изпратите онлайн заявката си чрез формата за регистрация

В рамките на благотворителната инициатива "Розовата Коледа" в болница „Надежда” се набират средства за осигуряване на безплатни профилактични прегледи на гърдата за жени до 40-годишна възраст. Условията за кандидатстване са да сте до 40 години (включително) и да отговаряте поне на едно от следните изисквания: вижте.

Три вдъхновяващи дами в подкрепа на Розовата Коледа Розовата Коледа на Надеждата срещу рака на гърдата
Вижте още »

Какво представлява хистероскопията:

Хистероскопията е оглед на вътрешността на матката с помощта на оптичен телескоп, наречен хистероскоп. Той може да бъде гъвкав инструмент с дебелината на молив или по-твърд, но доста по-тънък (3 мм в диаметър). Хистероскопията се прилага с диагностична цел или като хирургичен метод за лечение на определени състояния.

За какво е нужна хистероскопията?

Хистероскопията позволява на лекаря да разгледа в детайли вътрешността на матката. Хистероскопът се въвежда внимателно през вагината и шийката в матката, като операторът следи всяко свое действие на специални монитори.

По време на процедурата може да се вземе биопсия - малко парченце от тъканта за изследване.

Хистероскопията се използва за откриване на причината за симптоми като:

 • необичайно кръвотечение;
 • проблеми със забременяването и износване на плода;
 • други гинекологични заболявания;

Хистероскопията служи и за лекуване на определени състояния. Използвайки специални инструменти, които преминават през хистероскопа, чрез хистероскопията могат да бъдат отстранени:

 • полипи;
 • стари сраствания;
 • миоми на матката, които са в кухината й или под лигавицата.
 • септуми

Процедурата

Хистероскопията обикновено отнема около 20-30 минути. Когато тя е диагностична и не е планирано никакво манипулиране, може да бъде направена под местна упойка, с инжекция, поставена в шийката на матката.
В други случаи, ако е необходимо осъществяването на манипулации, хистероскопията се извършва под обща анастезия.

Това означава, че пациентката ще е под пълна упойка по време на процедурата и няма да усеща никаква болка.
В този случай се изисква да не приемате храна и течности около 6 часа преди анастезията.

След поставянето на упойката хистероскопът се въвежда през шийката в кухината на матката. Специалната камера, която е прикрепена към телескопа, позволява на лекаря да види ясно изображение на екрана. За да се вижда по-добре, кухината на матката се разтваря с газ или течност. След приключване на огледа и манипулациите, хистероскопът се изважда лесно и бързо.

При проведена от нас процедура имате възможност да получите на носител и запис на цялата манипулация. Заявка за това може да направите на Регистратура.

Хистероскопията най-често изисква само няколкочасов престой в болницата или пациентката прекарва при нас само нощта след процедурата.

Какво да очаквам след това?

Когато упойката престане да действа е възможно да чувствате коремна болка и да имате нужда от обезболяващи лекарства.

Повечето жени са в състояние да си отидат у дома след като премине действието на анестезията. След местна упойка пациентките обикновено са готови да си отидат вкъщи след кратка почивка в легнало положение.

Всяка жена, чиято процедура е изпълнена под обща упойка, се нуждае от по-дълга почивка и от приятел или роднина, който да я придружи до вкъщи и да остане с нея през следващите 24 часа.

Ако манипулацията изисква по-дълъг престой, ще останете в болницата за наблюдение от нашия екип.

Общата упойка може временно да засегне координацията и други умения, затова пациентките са съветвани да избягват шофиране, употреба на алкохол или подписване на важни документи през следващите 24 часа.

Когато сте си вкъщи, ако е необходимо, вземете обезболяващи лекарства както са Ви посъветвали от болницата. Важно е да си почивате през останалата част на деня. Някои пациентки се чувстват добре и могат да извършват обичайните си дейности още в деня след процедурата, други имат нужда от два или три дни възстановяване след това.

Много жени установяват, че техниятпърви менструален цикъл след процедурата е по-тежък или по-продължителен от обикновено и следващите няколко цикъла също са неправилни.

За да се избегне рискът на инфекция, тампони не бива да се използват поне в първия месец след хистероскопия.

В зависимост от извършваните манипулации лекарят ще Ви посъветва да избягвате сексуалните контакти от една до три седмици след процедурата.

Решение за хистероскопия

Хистероскопията е рутинна и обикновено безопасна процедура.

За повечето жени ползите относно уточняването на диагнозата или бързо и ефективно третиране са много по-големи, отколкото каквито и да е неудобства. Преди да вземете решение и да дадете своето съгласие за извършване или не на хистероскопия, трябва да бъдете уведомени за възможните странични ефекти от процедурата и риска от усложнения.

Решението, както и цялостният план на Вашето лечение, ще вземем съвместно - това е нашата основна философия.

Странични ефекти

Страничните ефекти обикновено леки и само временни.

Например, възможно е да Ви е лошо като следствие от общата упойка, въпреки приложените лекарства за облекчаване на това състояние.

При хистероскопия страничните ефекти могат да бъдат:

 • слаба болка в корема, подобна на менструална;
 • вагинално кървене, продължаващо няколко дни, в изключителни случаи кръвотечението може да продължи до месец;

Усложнения

Повечето жени не са засегнати от неочакваните проблеми, които могат да се случат по време на процедурата или след нея.

Усложненията при каквато и да е медицинска намеса основно са: кървене по време на процедурата или след нея, инфекция и реакция на непоносимост към упойката.

Повечето жени нямат никакви проблеми след хистероскопията. Различни симптоми могат да покажат развитие на инфекция или друго усложнение и при наличието на някой от тях е необходимо незабавно да се свържете с болницата или с Вашия лекар:

 • болка, продължаваща повече от 48 часа;
 • силна, остра болка;
 • подуване на корема;
 • повишаване на температурата;
 • тъмно вагинално течение с неприятна миризма;

Други усложнения са по-малко вероятни.

В някои случаи хистероскопията не може да бъде успешно завършена и е необходимо да се повтори.

Възможно е да се нарани или перфорира матката по време на процедурата. Това може да доведе до кръвотечение и инфекция, които изискват третиране с лекарства, операция или в краен случай хистеректомия (отстраняване на матката). Това обаче се случва изключително рядко.

Рискът от усложнение зависи от вида на извършваните процедури, сложността на случая и от други фактори като общото здраве на пациентката.

Готови сме да обсъдим с Вас какви рискове съществуват конкретно във Вашия случай и да отговорим на всичките Ви въпроси.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: